Navigatie overslaan
Stel je vraag: (0592) 245 917 di en wo 9.00 – 12.00 uur
|Home|Over ons|Nieuws|Agenda|Contact
   
Terug naar Nieuws

Wet Bestuur en Toezicht Rechtspersonen (WBTR) in relatie tot de vrijwilligersverzekering

Gepubliceerd op:

De wet wijzigt en de polis volgt deze wijziging. 

Informatie WBTR

De Eerste Kamer heeft op 10 november de Wet Bestuur en Toezicht Rechtspersonen (wet WBTR) aangenomen. Deze wet gaat formeel in op 1 juli 2021 en heeft gevolgen voor clubbestuurders.

De wet is bedoeld om de regels over aansprakelijkheid van bestuurders en commissarissen goed te regelen. Vanaf 1 juli wijzigen de volgende punten:

  • sportbestuurders worden persoonlijk hoofdelijk aansprakelijk;
  • besturen moeten een aantal zaken goed regelen, zoals: stemrecht, belet, toezicht en financieel bestuur en
  • clubs moeten afspraken statutair via de notaris laten vastleggen.

De nieuwe wetgeving  heeft geen invloed op de dekking van de vrijwilligersverzekering.

De bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering dekt de aansprakelijkheid van de bestuurder op basis van wet- en regelgeving. De wet wijzigt, de polis volgt deze wet wijziging.

Als een bestuurder zich na 1 juli 2021 niet houdt aan de regels van de wet WBTR en dat leidt tot bestuurdersaansprakelijkheid dan is er secundaire dekking (vangnet) op het onderdeel bestuurdersaansprakelijkheid van de VNG Vrijwilligersverzekering voor de vrijwillige bestuurder/toezichthouder.  Doel is waar mogelijk de vrijwilliger niet in de kou te laten staan.   

Het advies van Centraal Beheer Achmea is om problemen te voorkomen en aandacht te besteden aan deze wet. Regel een goede vastlegging. Voorkom een ondoorzichtige administratie of onduidelijke financiële transacties. Ook bij vrijwilligerswerk! 

Aanmelding Hét Compliment van Drenthe gestart

15-09-2022
De inschrijving voor Hét Compliment van Drenthe is gestart. Ook dit jaar waardeert de provincie Drenthe het vrijwilligerswerk. Dit is…
Lees meer over Aanmelding Hét Compliment van Drenthe gestart