Velden zijn niet correct ingevuld

Buurthuis vanaf 1 juni weer veilig openen? Gebruik invulprotocol.

Buurthuizen en ontmoetingsplekken mogen vanaf 1 juni weer open voor maximaal 30 mensen. Het is belangrijk dat je een goed plan hebt om dat te doen. Daarom kun je een voorbeeldprotocol downloaden. Dat kun je gebruiken als leidraad bij de voorbereidingen.

Afhankelijk van hoe goed het virus onder controle is, mogen vanaf 1 juli nog meer mensen naar een ontmoetingsplek komen. Natuurlijk zijn de maatregelen onder voorbehoud: het kan zijn dat richtlijnen van RIVM en de overheid nog wijzigen of worden terug gedraaid. Een overzicht van de maatregelen vind je hier.

Maak een protocol op maat

Actieve bewoners, buurtwerkers en gemeenten bereiden zich nu voor om weer op te starten. Er is veel belangstelling voor een overzichtelijk invulprotocol. Dat laat zien waar je aan moet denken en waar je een beslissing over moet nemen als je veilig open wil gaan. Als je alle punten en vragen doorloopt, heb je aan het eind van de rit een protocol op maat voor je organisatie.

Het invulprotocol is uitgebreid. Je kunt bij elk onderdeel bedenken of het van toepassing is op jouw initiatief. Zo niet, dan kun je die alinea gewoon verwijderen uit het document. Je kunt natuurlijk ook zelf een onderdeel toevoegen dat (nog) niet in het invulprotocol staat.

Wat heb je nodig?

Je kunt het beste aan de slag als je de volgende twee documenten (Word-bestanden) gebruikt.

 1. Het invulprotocol (1)
  Je ziet dat het invulformulier al helemaal is opgemaakt als een protocol. Daar hoef je dus geen tijd meer aan te besteden. Bovenaan kun je beginnen met het toevoegen van informatie over de organisatie. Er is ook een plek om het logo in te voegen. Zo maak je het protocol meteen herkenbaar. Het protocol is opgedeeld in zes blokken met telkens een aantal onderdelen waar je een besluit over neemt om vast te leggen in dit protocol. Als je die stappen doorloopt en antwoorden invult, heb je een protocol op maat. (n.b. Heb je een oude versie van Word die .dotm-bestanden niet opent, dan kun je beter dit bestand downloaden.)
 2. De uitgebreide toelichting (2)
  Dit document houd je bij de hand terwijl je het invulprotocol maakt. Dat maakt het schrijven van een protocol makkelijker omdat…

  je er voorbeeldteksten uit kunt kopiëren voor je eigen protocol. Zo heb je minder tijd nodig om zelf de juiste formuleringen te bedenken.

  • je meer informatie en extra bronnen vindt, bijvoorbeeld richtlijnen voor dagbesteding en mantelzorg.
  • je voorbeelden en foto’s kunt zien van andere bewonersinitiatieven, bijvoorbeeld van hoe je op de grond een bewegwijzering aanbrengt, of hoe je een ruimte anderhalvemeter-proof inricht.

Mag ik het gewoon kopiëren?

Ja, dat is geen probleem. Het protocol zelf en de teksten die we hebben gebruikt mag je gewoon kopiëren en wijzigen zodat je een draaiboek maakt dat past bij jouw ontmoetingsplek.

Komen er nieuwe versies?

We gaan er wel vanuit dat we dit invulprotocol een aantal keer bijwerken. Al was het maar omdat er nog wijzigingen en verduidelijkingen van de landelijke richtlijnen komen. Daarnaast gaan nu ook meer bewonersgroepen de deuren weer openen. Dat maakt ongetwijfeld duidelijk of het invulprotocol nog aangepast moet worden. Het invulprotocol is voor de eerste keer aangevuld op 21 mei 2020. Bekijk hier de update.

(Bron: LSA)Naar het overzicht